Cum iti alegi covorul potrivit

Vrei sa alegi un covor nou sau poate sa faci niste schimbari prin casa? Am adunat cateva sfaturi despre covorul potrivit astfel incat sa iei decizia cea mai buna. Utilitatea si armonia merg impreuna!

COVOARE:

  • mici sau mari?

Evident ca nu exista o regula stricta, dar sunt cativa pasi de care poate ai vrea sa tii cont. Exista camere mici in care covoarele sunt mari, dupa cum exista si camere mari care au covoare de dimensiuni mici. Totul tine de echilibru. Dimensiunea covorului intr-o camera depinde de cat de ingrijite si frumoase sunt podelele si de culoarea si modelul covorului.

covorcurat

 

Covoarele in culori neutre fara imprimeuri pot sa fie oricat de mari pentru ca nu vor influenta vizual spatiul, in schimb covoarele cu model si cele colorate vivid trebuie sa fie in ton cu dimensiunea camerei pentru ca acestea modifica vizual spatiul.

  • traditionale sau moderne?

Depinde de preferitele tale si de buna incadrare in economia camerei. Nu este recomandat un covor traditional din lana sau iuta pe o dusumea moderna lucioasa, din lemn sau gresie, dupa cum nu este o buna alegere o mocheta pufoasa pe dusumele de lemn. Dar este curajos si incantator un covor de lana gros pe o dusumea de lemn pretios, chiar si intr-o camera moderna si chiar daca acesta face nota contrastata cu restul decorului.

Mocheta este o buna alegere pentru zonele cu gresie si parchet laminat, iar covoarele de tip persan sau cele pretentioase din lana sunt mereu o prima alegere pentru podelele din lemn fie ca este vorba de parchet sau dusumele clasice vopsite. Si contrastul si unitatea cromatica sunt bune alegeri, dar depind fiecare in parte de elemente particulare decorului in cauza.

  • cu imprimeuri sau simple?

Un covor cu un imprimeu floral sau geometric atrage toate privirile devenind un centru vizual important. Dar exxista camere precum dormitorul, baia si camera cipilului in care nu ar fi indicat unul ca acesta , ci covoare intr-o singura culoare, de dimensiuni mai mici si de diferite forme. Culoarea este cea care face diferenta. Culori tari in camera copilului, nunate dulci in dormitor si neutre in hol. Covoarele cu imprimeuri sunt ideale in camerele minimaliste, incalzesc vizual si dau spatialitate, dupa cum covoarele simple sunt bune in camerele colorate si in cele in care legerea este facuta de detaliile de decor ale pieselor de mobilier.

covorul potrivit

Dar si aici combinatiile sunt permise pentru ca se poate varia atat cu dimeniunile, cat si cu materialele din care este facut covorul, dar mai ales cu nunatele si imprimeurile acestuia. De exemplu, dungile de pe covor lungesc din punct de vedere optic incaperea, pe cand cele transversale dau impresia ca apropie peretii. In principiu, covoarele inchise au rolul de a reduce dimensiunile unei camere, in timp ce nuantele deschise o maresc. Un model mare de pe covor da senzatia unei incaperi mai mici. De aceea, pentru spatiile reduse sunt recomandate covoarele cu modele discrete.

Concret: intr-o camera cu mobila clasica, ornamentata bogat, din lemn scump, un covor clasic, tesut si colorat o sa fie o alegere mai buna decat un covor intr-o singura culoare, dupa cum intr-o camera minimalista, un covor modern, intr-o singura culoare o sa fie o alegere mai inspirata decat unul clasic.

  • neutre sau covoare indraznete?

Statistica spune ca cele mai vandute covoare sunt cele albastre, gri, bej si maro, urmate de covoare cu imprimeuri care combina aceste nuante cu negru si alb.

Covoarele foarte colorate sunt indicate pentru camera de zi sau pentru incaperile foarte populate precum sali de cazino, baruri etc.

22

Depreciate au devenit modelele clasice testute in stilul covoarelor persane, unde culorile dominante sunt visiniu, verde si rosu.